Elda rätt


Två grundregler för vedeldning i alla typer av kaminer och pannor är att elda med torr ved och  se till att elden får tillräckligt med luft så att du får bra fyr. Stäng inga spjäll under eldningen!  om draget är dåligt, ta reda på om skorstenen är rätt dimensionerad för din anläggning. fråga sotaren om råd, ett bra tips är att ha ved inomhus för två dags förbrukningar, då blir veden rums temperad och man kyler inte ned eldstaden.
 
Att tända en brasa
Se till att du snabbt får ordentlig fyr och hög temperatur i eldstaden. tänd elden med torra stickor, papper, tändkuddar eller annat. Låt elden ta sig i finhuggen småved innan du lägger på några större vedträn.
 
Var rädd om din glödbädd
När du väl har tänt din brasa är det viktigt att du har en ordentlig glödbädd varje gång du lägger på mer ved. ha fullt pådrag av luft - håll spjällen öppna eller låt kakelugnsluckorna stå öppna tills du får ordentlig fyr. Ju mer finhuggen veden är desto intensivare brinner det . Använd ved som har rums temperatur så kyler man inte ned eldstaden mer än nödvändigt

Pyrelda inte!
Bromsa inte elden genom att stänga spjällen. Lågorna ska vara livliga och rökgasen ska vara klar i kaminen. Sotar spjäll och Håll tilluftsspjällen och rökgasspjällen helt öppna under hela eldningen, förutsatt att fabrikanten om glasluckorna till din kamin sotar igen eller om du märker att du får sot och tjäravsättningar på pannväggarna och i rökgången så tyder det på dålig lufttillförsel. om förbränningen har varit bra ska du bara ha kvar lite ljusgrå aska i eldstaden när elden brunnit ut
 
Röken avslöjar om du eldar rätt
Enklaste sättet att kontrollera om din eldstad har god förbränning är att gå ut och titta på röken. Vid ofullständig förbränning får du en svart rök som luktar kraftigt och illa. En gulaktig rök betyder att röken innehåller mycket tjärämnen. Eftersom det alltid finns en liten mängd vatten i veden är den ofta vit av vattenånga som kondenserar i den kalla luften. Varma dagar ska röken vid god förbränning vara i det närmaste osynlig och bara ses som värmevågor ovanför skorstenen.
 
Håll dig väl med grannarna
Att vedeldningen har blivit populärare har ibland lett till problem med grannsämjan. Vad du som enskild husägare gör påverkar därför ett stort antal människor i den närmaste omgivningen. många klagar över dålig lukt, sot och nedsmutsning när grannarna eldar i sina braskaminer och pannor. Om grannarna anmäler ditt vedeldande som en sanitär olägenhet och miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen håller med dem, kan det resultera i eldningsförbud. Detta eldningsförbud kan du råka ut för oavsett om din anläggning tidigare har varit godkänd. Se därför till att elda rätt, med god förbränning så att du håller även grannarna på gott humör.

8 saker att tänka på innan du börjar elda

1. Använd rätt torrt bränsle till din anläggning.
2. se till att få tillräcklig lufttillförsel.
3. se till att du har en ordentlig glödbädd när veden läggs på.
4. Att elda rejält morgon och kväll vid maximal effekt är bättre än att snålelda under hela dagen.
5. Lär känna din eldningsanläggning. Det kan behövas viss övning för att uppnå ett bra eldningsresultat. rök, lukt och sotbildning ger bra indikationer för att bedöma om du eldar rätt.
6. Elda inte avfall. Det är förbjudet.
7. Anmäl till skorstensfejarmästaren när du skall börja elda med ett annat bränsle, eftersom skorstenen måste sotas med andra intervall. Fråga honom också om din skorsten är lämplig.
8. Tag hänsyn till dina grannar.
 
DIN SHOPPINGBAG


Varukorgen är tom


  
 

Beställ gärna i webshopen

frågor? Ring oss.

0731-557901PRENUMERERA
För att anmäla dig så behöver du bara fylla i din e-post och klicka Skicka