Kuriosa om träslag

 
Bok
Bokens bark är slät och trädet kan bli 45 meter högt. Det växer relativt snabbt om man jämför med andra träd. Dess blad är ätbara och på grund av att löven växer på ett sätt så att de fångar upp mycket solljus och gör det svårt för växter att växa under trädet. Bokar kan bilda bokskogar vilket det finns bland annat i Skåne och Halland. Eftersom att boken tål mycket skugga och som tidigare nämndes ger mycket skugga har den en fördel när olika trädsorter "bråkar" om marken.
Fröet kallas bokollon, vilket också är ätbart. Även om det är ett hårt och bra träslag så har den grenar såpass långt ner att det är svårt att få bra virke av det. Man använder boken bland annat till möbler och man bränner också veden för värme.
Brännvärde: 3000 kWh/m³
Maxhöjd: 45 meter
Maxålder: 400 år
 
Rolig fakta: Boken har ansetts som ett heligt träd som bland annat skyddade för olycka och häxeri.
 
Björk
Det finns 60 arter i björksläktet och tre av dess hittar man i Sverige. Ett kännetecken för dessa är den vita stammen med svarta fläckar. De har en stor köld tålighet.
Sveriges vanligaste björk är vårtbjörken, som växer i hela Sverige är ett av världens vanligaste lövträd. Vårtbjörken kallas också hängbjörk på grund av sina grenar med hängande kvistar. Bladen har en trekantig form och har olika mörk grön färg på ovan och under sidan. Rot systemet ligger långt upp, vilket ger trädet problem med starkare vindar. Vårtbjörken kan växa med 5o centimeter i höjd och 20 i diameter varje år (till dess att den slutar växa).
Man använder björk för vedeldning, eftersom det inte blir allt för mycket gnistor då de brinner men man använder det också till bland annat möbler och golv. Dess brännvärde är 2 820 kWh/m3. Björken kan också användas för att färga saker eller som ett tvättmedel. Det spelar ingen större roll vilken typ av björk det är man använder. De olika sorterna är lika. Virket är varken tungt eller lätt och lika så dess hårdhet. Man bör dock inte använda sig av björk utomhus om man inte har behandlat det. På våren går det att få björksav från träden, vilken går att dricka eller använda för att laga mat.
Brännvärde: 2650 kWh/m³
 
Rolig fakta: Björken har använts för att fästa sjukdomar i, de kallades "trollbjörkar”. Björken har inom folktron betraktats som ett heligt träd.

Ask
Ask är ett utmärkt som brasved brinner bra, även när det är färskt
Asken kan bli ett ståtligt träd på 30 x 8 meter i höjd respektive diameter, med en tillväxt på 30 x 10 cm per år. Den har yvig, rundad krona, buren av en högrest kronstam med upp till 1,2 meters diameter. Stammen är rak och når nästan ända upp till toppen. Barkens färg skiftar från gröngrå på unga plantor över ljusgrå till mörkt grå på vuxna träd. Den tillhör familjen syrenträd
I Sverige går den så långt norrut som Värmland och Hälsingland
Askens virke är hårt, segt och lätt, går lätt att böja och är ljust till färgen
Brännvärde: 2900kWh/m³

Rolig fakta: Det är också vanligt i parkettgolv och möbler. Fram till tidigt 1900-tal användes det också till spjut, skidor, stavar, yxskaft, hundslädar och hjulaxlar
 
Al
Det finns ca 25 arter av alar. Sverige har två arter klibbalen och gråalen. Alar till skillnad från björkar får kottar. Man kan hitta träden vid våtmarker som kärr och myrar. Trädet klarar av att växa ute i vatten. Alar har en form av bakterie som de lever i symbios med och de hjälper dem med dess kväve tillförsel. Tack vare detta har alar inget problem med kväve och de fäller sina löv medan de fortfarande är gröna.
Brännvärde: 2350kWh/m³
 
Rolig fakta: Anledningen att klibbalen kallas så är på grund av att dess blad inte bara är klibbiga som ungträd. Det är ett sätt för den att skydda sig mot avdunstning.
 
 
 
DIN SHOPPINGBAG


Varukorgen är tom


  
 

Beställ gärna i webshopen

frågor? Ring oss.

0731-557901PRENUMERERA
För att anmäla dig så behöver du bara fylla i din e-post och klicka Skicka